Het immuunsysteem zorgt ervoor dat je lichaam gezond blijft door infecties te voorkomen. De eerste barrières van het immuunsysteem zorgen ervoor dat ongewenste indringers als virussen en bacteriën buiten het lichaam gehouden worden. De eerste barrière van ons immuunsysteem bestaat uit de huid, de slijmvliezen, de longen en de darmen. Dit noemen we het eerstelijns immuunsysteem. Vooral de darm heeft hierin een belangrijke functie. Als deze niet goed werkt kunnen bacteriën en virussen binnendringen. Nu worden andere delen van het immuunsysteem actief, het zogenaamde aangeboren immuunsysteem en het adaptieve immuunsysteem, om de ontsteking te bestrijden. Het aangeboren immuunsysteem valt alles aan wat het niet kent, vergelijk het met een soort “pacman” die alles opeet. Dit gaat gepaard met een sterke ontstekingsreactie. Wanneer de ziekteverwekker een onbekende is voor het lichaam, wordt ook het adaptieve immuunsysteem actief; dit deel van het immuunsysteem werkt veel specifieker. Daarnaast heeft het adaptief immuunsysteem een geheugen, dus na een doorgemaakte ontsteking slaat dit immuunsysteem informatie over de ziekteverwekker op. Bij een volgende besmetting word je dan veelal minder of niet ziek omdat je afweersysteem veel sneller in actie komt. Het is belangrijk dat het immuunsysteem weer tot rust komt als de ontsteking voorbij is. Hierbij speelt voeding een belangrijke rol.
Naast bacteriën en virussen, kunnen ook “valse” signalen zoals bepaalde prikkelende bestanddelen uit voedsel ons immuunsysteem activeren. Als dit vaak gebeurt, zal onze afweer continu een beetje “aanstaan”, wat niet wenselijk is. De ontstekingsreactie wordt namelijk niet volledig geactiveerd en ook niet beëindigd. Men spreekt dan van een “laaggradige ontsteking”, die jaren kan voortbestaan. Het gevolg is het ontstaan van ontstekingsachtige chronische ziekten. Naast een niet goed werkende darmfunctie zijn er natuurlijk ook nog andere oorzaken voor een minder goed werkend immuunsysteem. Bijvoorbeeld chronische stress, medicatie gebruik, overgewicht en obesitas, onvolwaardige of ongezonde voeding.
Om het immuunsysteem en dus de weerstand te ondersteunen is een gezond voedingspatroon de basis van de behandeling. Hierbij is het belangrijk om bepaalde voedingsproducten achterwege te laten en andere juist toe te voegen. Het is belangrijk om de barrières van het eerstelijns immuunsysteem (met name de darmwand) optimaal te laten functioneren. Ook hierbij geldt weer dat de juiste voeding de eerste stap is van de behandeling. Bovendien is voldoende beweging en voldoende slaap absoluut een voorwaarde om het immuunsysteem alert te houden.