Nu de donkere dagen zijn aangebroken is het tijd om aandacht te besteden aan vitamine D, een belangrijk vetoplosbaar vitamine. Het speelt een rol bij veel processen in ons lichaam. Een van de belangrijkste functies is het ondersteunen en bevorderen van de opname van calcium (en fosfor) uit de voeding, waardoor de botten sterk en gezond blijven. Daarnaast beïnvloedt vitamine D onder andere de spierfunctie en onze gemoedstoestand, reguleert het de celdifferentiatie en speelt het een belangrijke rol in de afweer. Mogelijk is er een relatie tussen een hogere vitamine D waarde en een lager risico op besmetting, ernst, verloop en overlijden bij COVID-19. Verdere onderzoeken lopen nog, de resultaten hiervan zijn nog niet bekend.
Uit onderzoek blijkt dat veel mensen een vitamine D tekort hebben. Risico groepen zijn mensen met een donkere huidskleur, ouderen, zwangeren, mensen die weinig buitenkomen, kleine kinderen en mensen die obees zijn. Vitamine D wordt het beste aangemaakt onder invloed van het zonlicht (UV-B stralen). In Nederland is in de herfst en de winter de kracht van de zon echter niet sterk genoeg om vitamine D aan te maken. Vitamine D zit onder andere in vette vis, vlees en eieren, maar via de voeding is het bijna onmogelijk om een goede vitamine D status te krijgen. Extra suppletie wordt dan ook aanbevolen voor bovengenoemde risicogroepen, maar misschien zou iedereen er goed aan doen om van begin oktober tot eind april extra vitamine D te slikken. De dosering die nodig is wisselt heel erg per individu, de een neemt een supplement immers beter op dan de ander. Beter is om te kijken naar de vitamine D status in het bloed, waarbij een waarde tussen de 75-80 mmol/liter minimaal moet worden nagestreefd. Mocht u klachten hebben waarvan u vermoedt dat deze het gevolg zijn van een vitamine D-tekort, of heeft u vragen over uw vitamine D inname of vitamine D-status, neem dan gerust contact met me op. U ontvangt na grondige analyse een advies op maat.